Indien, Kovalam

Dette skønne værtspar flyttede til Indien i 2007, da hun var blevet førtidspensioneret på grund af sin kræftsygdom.

De flyttede først til kæmpebyen Bangalore, som er Indiens IT-centrum. Det var her, vores vært skulle arbejde som journalist. Men de syntes, det var en frygtelig by at bo i, så dei tilbragte mere og mere tid i idyllen i Kovalam, og efter knapt et år opgav de lejligheden i Bangalore og flyttede til Kovalam, hvor de har været siden.

De bor i et område, hvor der ikke er veje, kun stier. Der er omkring 5 minutters gang til den nærmeste vej og man skal op ad en trappe med 64 trin for at komme til deres hus. Man skal derfor være godt gående. 

Fra huset er der 2 - 3 minutters gang til stranden og på vej til vandet kommer man forbi nogle spisesteder og der er også masser af restrauranter på stranden. 
Husets flade tag bliver brugt til en stor tagterasse, som de har inddelt i en spisekrog, en luftig dagligstue og et stort åbent område, hvor der er plads til at dyrke youga, sjippe, sove til middag, lege osv. Det meste af taget er overdækket med et palmebladetag, som både giver skygger og holder vandet ude, når det regner. Men der er også en del, der ikke er overdækket. 

Det er noget af en tilfældighed, at de kom til at bo i Kovalam i Kerala. Nogle år tidligere havde værten, som er uddannet journalist, ved en tilfældighed set en artikel i en avis. Den handlede om en traditionel indisk behandlingsmetode, hvor behandleren står på ryggen af den liggende patient og giver massage. Næste gang han var i Indien, fandt han ud af, at den form for behandling blev udøvet i Kerala.

Behandlingsformen hedder ayurveda, og den bygger på en flere tusinde år gammel tradition.

I Kovalam mødte vores vært en mand, der er ayurveda-læge. Han prøvede selv en behandling og skrev en artikel om det til et dansk dagblad. Nogle år senere var hele familien på juleferie i Indien, og vi slog et smut forbi Kovalam. Her prøvede vores værtinde ayurveda tre gange, og effekten af behandlingerne fik hende til at komme tilbage og gå i behandling i fire uger.

”Lægerne i Danmark helbredte mig for kræft, men ayurveda gav mig livet tilbage”, plejer hun at sige.

De sidste tolv år har de været nabo til ayurveda-lægens klinik, og værtinden tager gerne et par ugers behandling hvert år.

Men ayurveda er ikke det eneste, der gør Kovalam til et dejligt sted.

Den har den mest berømte strand i det sydlige Indien et par hundrede meter fra deres hus og lufthavnen med gode flyforbindelser til Danmark, ligger kun en halv times kørsel væk lige som storbyen Trivandrum, der er hovedstad i delstaten Kerala.

Det er ikke uden grund, at Kerala er kendt som Guds eget land.

Staten ligger helt nede i den sydvestlige ende af det indiske subkontinent med Det Arabiske Hav i baghaven, og adressen er rimelig tæt på det paradisiske.

I årenes løb har de rejst det sydlige Indien igennem på kryds og tværs med alle tænkelige transportmidler. Fra oksekærre over kano til tog og fly for at nævne nogle af dem. Deres foretrukne transportmiddel er dog motorcykel, når de er på egen hånd.

Solen skinner, temperaturen svinger året rundt omkring 30 grader, og kokospalmerne står skulder ved skulder i det meste af landet. Et nærmere eftersyn i alt det grønne viser dog, at der også er blevet plads til andre daglige fornødenheder som ris, bananer, ananas, papaja og den uundværlige chili, som sætter et tydeligt aftryk på det lokale køkken, hvor fisk spiller en vigtig rolle.

Og maden er fremragende. Prøv den selv. Der er masser af restauranter og friskfangede fisk på stranden.

Du behøver ikke pakke alverden, når du rejser dertil. Det er sjældent at temperaturen på noget tidspunkt kommer under 27 - 28 grader. 

Tøj er billigt i Indien og du kan nemt få syet noget tøj, der passer til klimaet. Det kan gøres fra den ene dag til den anden. 

En god ide er det at medbringe en lille lommelygte. Der er ikke lys på stierne om aftenen. Er du glad for en lille flad hovedpude, skal du tage din egen med. En indisk hovedpude er stor, tyk og hård. 

Pris pr. person i dobbeltværelse kr. 2198 for 14 dage. 

Begge værelser har eget badeværelse og altan.

Taxa fra lufthavnen og hertil (½ time) koster ca. 50 kr. (100 kr. for 4 personer)