Bali (Indonesien) 2023


Kun 200 m fra stranden!

24. februar - 12. marts 2023 

Et dansk/balinesisk er værtspar på denne eksotiske destination.

Destinationen ligger på Nordbali ved Singaraja. Der findes ikke de store hoteller, så der er rig mulighed for at få et indtryk af det mere traditionelle Bali. Som det ofte er, så var det rygsækrejsende der først fandt frem til stedet og blev tiltrukket af den mere "laid back" atmosfære der er der.

Værtinden mødte for mange år siden som backpacker sin mand og han flyttede til Danmark, hvor de boede nogle år.

På et tidspunkt fik de tilbudt et job som managere på et helt nyt hotel på Bali, som de så var med til at starte op. 

Hun fik orlov fra sit job som sygeplejerske og de fremlejede deres lejlighed. De var managere et par år, men fik så lyst til at prøve at starte noget for dem selv, som de kunne give deres personlige touch. De købte en grund og byggede så selv hotellet op trin for trin. Han tegnede selv hotellet og styrede byggeriet, så det blev helt som de gerne ville have det.

Efterfølgende sagde hun sit job og deres lejlighed op og flyttede permanent til Bali. Ideen var at hotellet skulle være hjemligt med have lidt luksus præg og det er lykkedes. De har gæster der kommer tilbage hvert år.

Værelserne:
Værelserne har alle aircondition, stort badeværelse m. varmt/koldt vand, balkon eller terrasse. Værelserne er store, så der er god plads til to ekstra opredninger. Interiøret er fremstillet af bedste lokale materialer, samt udført af dygtige balinesiske håndværkere Værelserne er ca. 40 m2, har alle en stor himmelseng, afslappende asiatisk sofa område morgenkåber og deres badeværelserne har alt hvad du har brug for, shampoo, balsam, vat rondeller osv…Derudover, er det på hvert værelse et lille bibliotek, med et godt udvalg af bøger/blade for enhver smag. De har trådløst Internet forbindelse, så det er muligt at bruge sin egen pc på værelserne. Hotellet er radio og tv fri zone, da de synes Bali har så mange lyde i sig selv, som er en del af oplevelsen af at være i østen.

Mad:
Selve desitnationen har ikke nogen decideret restaurant (dvs. de laver ikke mad til gæster, der ikke bor der), men deres gæster kan få det, stort set som de gerne vil have det.

De vil også gerne lave en balinesisk middag med forskellige små retter til os. 

Næsten alle restauranter har frisk fisk, tun, snapper samt en masse forskellige fisk. Hvis vi nogle aftener ikke skulle have lyst til at gå ud og spise, har destinatioen menukort liggende fra de forskellige restauranter, som så bringer maden ud til jer.

Nogle gange har destinationen gæster, der gerne vil prøve at tage med ud og fiske med de lokale fiskere. Fanger de noget, kan det grilles i haven på hotellet om aftenen. 

Derover har destinationen menukort med forskellige mindre retter (stegte ris, nudler, sandwich samt de også laver dagens specialitet f.eks. kylling, spinattærte med pasta, salat eller lignende.

De har også altid friske hjemmebagte kager (lemon cheesecake, brownies, gulerodskage m.m.). 

Oplevelser: 
Her kan man både finde oplevelser og lidt luksus. Man kan f.eks. forkæle sig selv med en times massage (omkring 60 DKK).  eller en lækker ansigtsbehandling (omkring 75 DKK).

Vandretur. Er du til vandring er der mulighed for at gå en tur op i højlandet, der ligger bag hotellet. Her kommer du fordi skoler, den lokale snedker, smed, små warungs (små boder hvor du kan købe lidt af hvert). Det er en skøn tur med flot udsigt og du oplever et helt andet Bali.

Turen tager omkring 2, 5 - 3 timer, men du kan jo gøre stop og tage den i det tempo, der passer til dig. Både børn og voksne synes at det er en sjov/spændende tur, da der er så meget at kigge på/opleve. 

Der er selvfølgelig også andre muligheder for gåture i området.

Destinationen anbefaler bl.a. en trekking tur med guide (heldagstur), hvor vi kommer gennem rismarker, ser flotte vandfald m.m. En smuk og spændende tur, hvor man også skal krydse floder. Man spiser frokost hos en lokal familie i en lille landsby.

Selve byen I skal bo i er lille, men der er alligevel et godt udvalg af restauranter lige fra gourmet til små lokale. Hver sted sin charme. Nogle er beliggende direkte på stranden. Andre med udsigt over kystlinjen.

Ved solnedgang er det dejligt at sidde ved stranden og se solen gå ned. Her er både lokale og turister som nyder synet af solen der går ned bag vulkanerne på Java. Balineserne spiller måske fodbold, frisbee eller hvad der nu har interesse den dag. Når det begynder at blive mørkt ser man de små lokale fiskebåde sejle ud og snart kan man langs hele horistonten, se lyset fra alle de mange fiskebåde.

Er der fuldmåne er der endnu mere aktivitet, da de lokale mener at det har en speciel effekt at svømme ved fuldmåne, hvis man er gravid.

I det hele tager oplever man tit ceremonier på stranden, hvor balisineserne kommer i deres traditionelle ceremoni-tøj og går man ture i de små landsbyer i området, hvor dette hotel ligger, så sker det også, at gæsterne bliver inviteret til en ceremoni, der kan være alt fra bryllup til indvielse af et tempel eller måske noget helt andet. Hvis man overværer ceremonier skal man være respektuldt påklædt, hvilket betyder at benene og skuldrene skal være tildækket. Det er ikke alle, der forlanger det, men det bliver værdsat, hvis man gør det.

Det er er en fornøjelse at se, hvordan hinduismen er en naturlig del af balinesernes hverdag. Alle steder ligger der offergaver og ofte er der en ceremoni et eller andet sted.

Der er også bådtur ud til delfinerne samt andre oplevelser.

Pris:
Pris pr. person i delt twin eller dobbeltværelse for 14 dage kr. 9997 og inkluderer ophold i skønt stort værelse (40 kvm ca.) med aircondition og enten terasse eller balkon samt lækker morgenmad og aftensmad. Inklusive er også kørsel til og fra lufthavn (3 timer hver vej), 5 udflugtsdage + 2 vandreture hvor den ene er en en guidet heldagstur inkl. frokost snack og drikkevarer (de der ikke vandrer får en anden udflugt i stedet), samt bidrag til Rejsegarantifonden. 

Egne udgifter: flybillet (mellem 5000 og 5500 kr. inkl. bagage) med gode afgangs og ankomsttidspunkter. Vi følges ad fra Danmark (Kastrup). Vi bestiller billetter samlet.

Vi beslutter i fællesskab, hvad vi gerne vil ud og se. Skriv gerne ved tilmelding til turen, hvad du især er interesseret i at se.

Udflugter (forslag til - der er flere muligheder end de nævnte)

En bådtur ud og se delfiner

NORTH BALI 

På denne tur, kommer vi til flotte risterrasser og smukt beliggende vandfald.

 Derudover kommer vi forbi vilde aber, som er søde og venlige, hvor man kan stoppe for at fodre dem. Vi kommer til stort frugt og blomster market og en stor botanisk have. Du kan evt. købe en picnic kurv med fra hotellet.

 Søen Lake Bratan, hvor templet Ulun Danu, vandgudindens Dewi Danu tempel.

 Man kommer også til et vandfald, ikke Git-Git, som står i mange bøger, men et som er mindre turistet og faktisk flottere.

 Ser kaffeplantage, hvordan kaffe bliver til.

Derefter til de hellige varme kilder Air Panas, hvor det er muligt at bade i, og som balineserne mener har helsevirkende effekt, ligger meget smukt og frodigt. 

Et besøg til det smukke og smukt beliggende buddhist tempel Brahama Vihara Ashram med de mange guldstatuer af buddha.

Vi kører forbi vindrueplantager, der bliver brugt til den balinesisk produceret vin " Hatten". De laver en let hvid og rosé vin der er perfekt til varmen dernede.

Bestigning af vulkanen Mount Batur.

Der køres fra destinationen ca. 2.30, ankommer til Mount Batur en times tid senere.

Her bliver man mødt af guide, der skal ledsage en op til toppen, hvor man kan se den smukke solopgang.

På vejen ned, bliver der kogt æg og bananer( balinesisk specialitet) over de varme udspring, man oplever på vejen ned.

En fantastisk flot og imponerende oplevelsen, men det er ikke bare " søndagsvandring" at bestige den. Så man skal kunne lide at gå og turen er bestemt "besværet" værd. Kræver dog fornuftige sko.

Samt være omkring minimum 12 år.

Men bestemt " besværet " værd, dog kræver det nogle fornuftige sko.

En lidt anderledes, måske mere kulturel tur kan man sige.

Man kører til den gamle hovedstad Singaraja, hvor der gøres hold ved markedet, i Singaraja ligger også det historiske bibliotek Gedong Kertya, der har en imponerende samling på omkring 3000 mytologiske, religøse og historiske tekster omhandlende Bali og Indonesien. Men i stedet for nedskrevet i bøger, er det ridset i gamle palmeblade med gamle balinesisk skrift. Personalet, det arbejder der, giver meget gerne demonstration i hvordan det gøres.

Kører herefter til fabrik, der laver håndvævet duge/saronger/tørklæder.

Ikke den slags, der bliver solgt på stranden, men ting som balineserne selv bruger til deres store ceremonier.

I Singaraja ligger der også et flot kinesisk tempel, som man kan komme ind i.

Så køres der østpå, hvor man stopper ved forskellige templer, der alle har deres forskelligheder.

F.eks er der et, hvor der er stenreliefer, men karikatur over hollænderne, da de var i Indonesien.

Man kommer også til en landsby, hvor de er kendt for at lave gamalang Instrumenter, som bliver brugt i de traditionelle balinesiske orkester, der bruges når der er balinesisk dans.

Man kommer også til Air Sanih, der er kolde kilder. Dejligt forfriskende vand, der bliver ledt ned fra kilder oppe i bjergene.

 UBUD TUR

Ubud er en by beliggende inde i landet, det er Bali´s kunstcentrum, så der er masser af forskellige kunstarter samlet i forretninger og gallerier.

 Desuden er også mange dansegrupper samlet i Ubud.

 Blandt andet har en af dem, været i Danmark og optræde på det Kgl. Teater.

 ØST BALI

Her køres til Besakih Templet, det er Bali´s " modertempel" og derved det helligste tempel på øen.

Hver landsby på Bali har et mindre tempel her. Det ligger meget smukt, ved foden af det hellige bjerg.

Desværre er det kommer utrolig mange turistboder og folk der sælger her omkring, kan være meget påtrængende, men kan man abstrahere fra det, er det et flot og dejligt sted at besøge.

På vej dertil stoppes ved Klungklung, i 1700 tallet hovedby for et kongedømme, der havde stor magt.

I en stor have lige den gamle højesteret, som er en slagt pavillion omgivet af en voldgrav. Der er nogle meget flotte loftsmalerier.

Østpå ligger også Bali aga landsbyen Tenganan, det er Bali´s urlandsby hvor aga stammen lever isoleret.

Først i de senere år, er landsbyen blevet åben for turister, landsbyen er bla. også kendt for deres smukke dobbeltvævet ikat, samt kurveflet.

Landsbyen er meget anderledes end andre og turister må kun være der til solnedgang.

Der er brosten i gaderne og man oplever at okserne bliver behandlet som hellige dyr, de ligger alle vegne i gaderne og " slapper af".

Man kommer forbi vulkanen Agung, hvor man kan se hvor lavastrømmen har løbet, da den var i udbrud i 1963 (og lige for øjeblikket også rumler lidt….) Naturen derovre er langt mere gold end på resten af Bali.