Færøerne, Suderø, Hvalba

Birgit er midtjyde, men har boet på Færøerne det meste af sit voksne liv. Sammen med sin færøske mand bosatte hun sig i 1974 på Suderø, og selvom de nu bor i Torshavn, går deres tanker ofte til den sydligste blandt Færøernes 18 øer, og deres befolkning, som de føler sig knyttet til. Så meget faktisk, at de for godt et år siden købte et lille hus i Hvalba, som i gammel tid var hovedstaden på Suderø, og som stadig er en prægtig bygd, som glæder sig over stolte traditioner men samtidig lægger planer for morgendagen.

De nyder fra tid til anden at tage med færgen Smyril (duehøgen) fra Torshavn, forbi Sandø, Store Dimun (hvor der bor 1 familie) og Lille Dimun (ubeboet) til havnebyen Tvøroyri og derfra forbi den kønne plantage  og igennem fjeldet til Heiðatrød 7 for at tilbringe et par fridage i huset og tage på små bilture til de øvrige bygder, ad den flotte gamle bjergrute til Sumba i syd eller gennem den smalle tunnel til Sandvik i nord, eller vandre ad de afmærkede stier i det lavfjeld, som starter lige udenfor døren. 

Som du kan læse, er her masser af muligheder for oplevelser udendørs. Måske du en dag “bare” bliver hjemme i bygden og køber ind i den blandede landhandel eller traver langs Heygsvatn( bakkesøen) ud til enden af vejen. Hvis vejret driller, kan du hygge dig indendørs med en kop te, en god bog eller strikketøj, musik og  udsigten fra køkkenvinduet. Her er også et klaver, som du kan låne nøglen til.

Suderø er nok den mest specielle af Færøerne, og beboerne er lidt for sig på den gode måde: de taler deres egen, umiskendelige version af det færøske sprog, og de har et anderledes temperament (og også ofte udseende), hvilket tilskrives følgerne af de “besøg”, som pirater fra middelhavsområdet aflagde øen i det 17. århundrede, og som stadig mindes i f. eks. stednavne og  sagn.

Andre sider af historien kan man  opleve i kirken i Famjin, hvor Færøernes første flag opbevares i glas og ramme. I det hele taget er alle kirkerne er besøg værd (det kan varmt anbefales at deltage i en gudstjeneste). Også det lille museum i hhv. Porkeri og  Hovi, og den hyggelige pub/kaffestue, som er indrettet i de gamle monopolhandelsbygninger på kajen i Tvøroyri, er spændende oplevelser. Et must er museet i Vágur for maleren Ruth Smith (find hende på Wikipedia). Vær opmærksom på åbningstider. Da vi fra "Rejsen for dig" var der i september, var meget lukket, så det er nok bedre at besøge Færøerne i juni, juli eller august. Vi fra "Rejsen for dig" anbefaler varmt et besøg på Mormors cafe. Lækrere kage har jeg sjældent smagt. At den så bliver indtaget i en dagligstue anno tresserne og med vandet lige udenfor gør ikke oplevelsen ringere.

 Ellers byder Suderø bl.a. på flot natur, små bygdemuseer, butikker med hjemmelavede kvalitetsting (trøjer, smykker osv), garnforretninger som sælger 100% færøsk uldgarn (Sirri). Kig ind på visitsuduroy, som sikkert har tilbud om bl.a. at lade sig hejse ned ad fjeldsiden i Hvalba! 

Hvis vejret er godt – og det er det oftest om morgenen - kan Birgit lade sig friste til en hurtig dukkert fra den flotte sandstrand 10 min. fra deres hus. Den fornøjelse er hun for det meste alene om,- men det bliver den jo ikke mindre af! Og morgenkaffen smager ekstra godt efter sådan en forfriskning! Måske det også var noget for dig?

Selve huset er 60 kvm og består af to etager med små rum (køjerum og db.soverum nedenunder og køkken, wc/bad, "pigekammer" og stue ovenpå). Der er færøsk radio men ingen fjernsyn/parabol i huset, men sengene er gode og området er skønt. Huset er til 4 personer (2 soveværelser med dobbeltseng og 1 rum med køjesenge).

Pris 4300 inkl. rengøring for en uge på en ø med betagende natur. Sengelinned kan lejes for 50 kr. per sæt.

Du kan sejle fra Hirtshals og til Thorshavn og derefter videre med færgen Smyril til Suderø. Den sidste del af turen tager ca. 2 timer og koster tur/retur ca. 90 kr. for 1 voksen uden bil, 225 kr. for bil med fører.  Herfra kan du komme med bus til Hvalba (den har afgangstider, der passer med færgens ankomst). Bussen holder -på anmodning- cirka 100 meter fra huset.

Du kan også vælge at flyve i stedet. En flybillet kan fås ned til 2400 kr. Billeje derovre er nemt og kan gøres via e-mail på dansk. Vi anbefaler gerne et billigt og godt selskab.