Camino - Udstyrsliste

Valget af det rigtige udstyr er vigtigt, når du tager på Camino. Skal du af sted i flere uger, så er det specielt vigtigt, at du har det rigtige fodtøj, at rygsækken sidder rigtigt, og at du ikke har for meget overflødig vægt med.

Behøver jeg virkelig alt det udstyr?

Hvis du tager af sted på en længerevarende tur på flere uger, så vil jeg helt bestemt anbefale at du køber noget godt udstyr.

Tager du med på en kortere tur, kan du godt tillade dig at gå lidt på kompromis med vægten.

På vores Deluxe-tur, hvor vi overnatter på hoteller/pensioner og har følgebil med, kan du helt undvære sovepose og rygsæk. Hvis du har lyst, kan du endda tage dit dejlige, store, tunge badehåndklæde med i bagagen og få det transporteret i følgebilen sammen med hårtørrer, ekstra sko osv.

Er det din første Camino, vil jeg anbefale, at du undersøger muligheden for at låne nogle af tingene - der er jo ingen grund til at købe en dyr rygsæk, hvis du kun skal bruge den en enkelt gang.

Hvor kan jeg købe mit udstyr?

Det er min oplevelse, at de færreste almindelige sportsbutikker ligger inde med særligt stort udvalg af udstyr til Camino/Pilgrimsvandring. De har ofte kun ét enkelt eller to mærker i rygsække, og har valgt kun at fokusere på meget små og meget store rygsække. Mellemklassen som fungerer godt på Caminoen er af en eller anden grund tit skåret væk.

Der findes imidlertid et antal butikker rundt om i landet, som kan tilbyde et stort udvalg af udstyr til Caminoen:

Rygsæk

Valg af rygsæk er meget individuelt. Det er en god idé, at du prøver forskellige rygsække inden du beslutter dig.

Når du skal købe rygsæk, så sørg for at handle et sted, hvor du kan få prøve den med vægt - du kan simpelt hen ikke få en ordentlig fornemmelse af rygsækken, hvis du prøver den tom eller med let papirsfyld. Hvis butikken er seriøs, har de nogle sandsække eller lignenden liggende til formålet.

Sørg også for at få en instruktion i, hvordan rygsækken skal sidde. Rigtig mange får skulderproblemer, fordi rygsækken sidder alt for løst, hvorved de kommer til at bære størstedelen af vægten på skuldrene. 80% af vægten skal bæres af hoften, mens kun 20% skal bæres af skuldrene. Det er derfor meget vigtigt, at rygsækken har et ordentligt hoftebælte.

Det kan være lidt svært at vælge den rigtige størrelse. Hvis rygsækken er for lille, har du måske ikke plads til det nødvendige udstyr. Hvis den er for stor, bliver du let fristet til at tage lidt ekstra udstyr med.. jo, du gør!

Umiddelbart vil jeg foreslå en rygsæk på 35 - 45 liter, eventuelt med mulighed for at blive udvidet.

Deuter ACT Lite 40+10 (vægt: 1.490g)
Min egen er en såkaldt 40+10, hvilket betyder at den kan indeholde 40 liter, men toppen kan hæves, så der kan knibes 10 liter ekstra ned i den.

Osprey Exos 46 (vægt: 840g)
Ønsker du en super letvægtsrygsæk, kunne følgende være en mulighed - jeg har imidlertid ikke prøvet den og kan ikke sige om den er god.

Sovepose

Har du planer om at sove på hotel og pensioner (som på Camino Deluxe), behøver du ikke sovepose, da der er rene tæpper og dyner.

På mange herberg har de tæpper, så ønsker du at rejse helt let, kan du i princippet undlade soveposen. Jeg ønsker imidlertid ikke at undvære min sovepose.

Sørg for at få en forholdsvis let (under 1 kg) sommersovepose - du vil simpelt hen gå til, hvis du tager af sted med den helt store vinterudgave.

PHD Minimus
Min egen sovepose er en meget let PHD Minimus (vægt: 465 g), som jeg har købt i England. Den har imidlertid en ulempe: For at minimere vægten, har den ingen lynlås. Jeg har tit kunnet tænke mig at lyne op nede ved fødderne for at få lidt kølig luft.

Haglöfs LIM
Ønsker du minimal vægt, kunne et godt bud være Haglöfs LIM 50, som vejer 520 g.

Liggeunderlag

Nej! Med mindre du har planer om at sove i skoven, så er det ikke nødvendigt med liggeunderlag.

Lagenpose

En lagenpose er en meget tynd sovepose, som næsten ingenting vejer - hvis det er lidt koldt eller varmt, kan lagenposen være rigtig dejlig.

Er det varmt, dropper du soveposen og kravler bare ned i den tynde lagenpose.

Er det koldt, kan det være rart at bruge lagenposen inden i soveposen - det giver et par graders varme ekstra.

Lagenposen er imidlertid ikke en absolut nødvendighed - du kan sagtens undvære den, specielt på kortere ture.

Regntøj / poncho

Det er en god idé, enten at have en poncho eller en regnjakke med. For det første, hjælper de dig med at forblive tør - og for det andet, så hjælper de dig med at holde varmen, hvis du først er blevet våd, da det er vindtæt.

Bruger du støvler, vil jeg desuden anbefale et par vandafvisende bukser, som kan gå uden over støvlerne, så vandet ikke løber ned i dem.


 

Førstehjælpsudstyr (nål/tråd/plaster/saks)

Jeg har altid en lille førstehjælpspakke med på mine vandreture. For et par år siden købte jeg et lille færdigpakket sæt - og gik straks hjem og smed halvdelen ud, og spædede til med nogle ekstra ting.

Forhåbentlig får jeg ikke brug for førstehjælpspakken, men jeg vil nødigt undvære den.

Jeg har altid følgende med:

  • Plaster (jeg kan skære mig på ALT)
  • Vableplaster (f.eks. Compeed)
  • Støttebind
  • Nål og tråd (til at dræne vabler om natten - se andet blogindlæg)
  • Lighter (til at sterilisere vable-nålen)

Vandtætte poser

Alt hvad jeg har i min rygsæk ligger i vandtætte poser - de kan fås i et væld af størrelser.

Min sovepose og lagenpose er kommet i en 16-liters pose. Mit tøj kommer i en anden pose på 16 liter, og jeg har også en til diverse elektronisk grej (kamera, oplader, iPod, headset mm.).

Desuden har jeg en lille 7-liters pose til min førstehjælpspakke - måske lidt unødvendigt, men jeg kan godt lide at alt er sikret mod at blive vådt.

Sko/støvler/sandaler

Åh ja, hvad skal jeg dog tage på fødderne?

Nogle sværger til vandrestøvler, som stabiliserer foden, så man ikke vrikker om. Andre kan lide luft mellem tæerne og vælger derfor sandaler.

Jeg har prøvet både (tunge!) støvler og sandaler, og med mindre det er meget koldt, så vil jeg helt sikkert vælge sandalerne. Mine fodled var ikke vant til de tunge støvler, og efter et par uger fik jeg inflamation i fodleddet, hvilket var meget smertefuldt. Lige nu overvejer jeg imidlertid at købe nogle lettere støvler, så jeg kan holde fødderne varme hvis det er lidt småkoldt eller regner.

Desværre kan jeg ikke fortælle dig om du skal købe støvler, sko eller sandaler. Hvis du har noget fodtøj, du går rigtig godt i, så brug det - uanset om det er sandaler, støvler eller kondisko.

Hvis du skal hen og købe nyt fodtøj, så sørg for at det ikke er for småt - foden udvider sig en smule, når du går langt.

Inden du tager af sted, skal du sikre dig, at du virkelig går godt i dit fodtøj. Gå en lang tur på f.eks. 20 km. Når du kommer hjem, skal du beholde fodtøjet på de næste 1-2 timer - hvis du ikke kan holde ud at beholde det på fødderne mens du er herhjemme, så vil du også få problemer med det på Caminoen.

Vandrestave

Nogle har gavn af vandrestave - andre synes at det er en fjollet ting.

Er du vant til at gå med vandrestave, så overvej at tage dem med. Er du ikke, så vent og se, hvordan det går - det er muligt at købe vandrestave eller en vandrestok undervejs.

Tøj

Jeg har som regel følgende tøj med mig:

  • Et par bukser, hvor benene kan lynes af
  • Et par ekstra bukser eller shorts afhængigt af årstiden
  • 2-3 t-shirts eller kortærmede skjorter
  • 1 langærmet svedtransporterende undertrøje (god både mod kulde og for meget sol)
  • 2-3 par sokker (ofte tykke vandresokker af uld)
  • 3 par underbukser (ja, hele tre par er lidt luksus på en Camino - men man risikerer at det nyvaskede par ikke når at blive helt tørre til dagen efter).

Og tag også lige en lille flaske (100 ml) flydende håndvaskemiddel med.

Håndklæde

Et almindeligt håndklæde suger meget vand, bliver let tungt og tager lang tid om at tørre.

Det kan derfor være en rigtig god idé at købe et letvægtshåndklæde i en friluftsbutik. De er ikke helt så lækre som et dejligt bomuldshåndklæde, men hey, vi er jo på Caminoen og vil gerne undgå for meget unødvendig vægt.

Toilettaske

Pas på! Toilettasken kan meget let blive rigtig tung.

Sørg for kun at tage det allermest nødvendige med, samtidig med at du stadig kan føle dig nogenlunde civiliseret.

Jeg har normalt følgende i min toilettaske:

  • Tandbørste + tandpasta
  • Linsevæske (rejseudgave)
  • Lille flaske med shampoo (ca. den mængde jeg regner med at bruge)

Pengekat

Mine penge og vigtigste papirer bærer jeg altid på mig i en pengekat. Den indeholder bl.a. følgende:

  • Penge
  • Pas
  • Kreditkort
  • Sygesikringsbevis
  • Pilgrimspas

Diverse småting

Foruden ovenstående plejer jeg at have følgende med.

Sikkerhedsnåle
Hvis mit tøj ikke når at blive tørt i løbet af natten, hænger jeg det uden på min rygsæk med sikkerhedsnåle som tøjklemmer. Sikkerhedsnålene hverken fylder eller vejer. Husk at bruge to sikkerhedsnåle til hvert stykke tøj, hvis du ikke vil risikere at tabe det. 

Lommelygte/pandelampe
Det er ikke absolut nødvendigt med en lommelygte eller pandelampe. Jeg har imidlertid flottet mig og købt en lille Ptezl E-Lite pandelampe.

Lommekniv
Jeg kan godt lide at købe lidt brød og et stykke ost, som jeg skærer stykker af - derfor plejer jeg at tage en lille lommekniv med mig. 

Hat/kasket
Jeg glemmer som regel at købe en hat, men solen er nogle gange nådesløs, så jeg har et par gange købt en hat eller kasket undervejs.